Arkiv

S01E08

Fyrtiotvå
Fyrtiotvå
S01E08
/

Avsnittet om Kalle

Sista avsnittet på första säsongen knyter ihop säcken genom att Jon gör en rejäl djupdykning i Kalle Wångstedts person och förehavanden.

Los Pollos Hermanos

S01E07

Fyrtiotvå
Fyrtiotvå
S01E07
/

Avsnittet om Jon

I det här dokumentäravsnittet går vi in i Jon Larsson; vem är han, var kommer han ifrån och vart är han påväg?

Kalle och Jon

Håll till godo.

S01E06

Fyrtiotvå
Fyrtiotvå
S01E06
/

Svastikan som logotyp

En symbol som alltid fascinerat Jon är svastikan. I det här avsnittet försöker han med Kalles hjälp att borra sig in i det grafiska uttrycket i och omkring en så pass värdeladdad symbol.

Vi tittar på den grafiska formen, färgen och typografin som var aktuell i det tidiga nittonhundratalet och hur det förhåller sig till dagens trender.

Som avslutning gör vi en, kanske lite oväntad, koppling till innanmätet i en Iphone. Väl mött.

Jon och Kalle

S01E05

Fyrtiotvå
Fyrtiotvå
S01E05
/

Betyg; bra eller anus?

Kalle, Jon och Älva på kontoret.

Kalle, Jon och Älva på kontoret.

Alla har erfarenhet av dem, och de allra flesta har en åsikt. Här försöker Kalle reda ut begreppen och skillnaderna mellan olika typer av betyg, betygssystem och syften med desamma.

Vi försöker resonera kring varför en betygsdebatt snabbt blir polariserad eller detaljerad, och sällan handlar om att först reda ut vad syftet med betygen är innan man börjar bestämma när, hur och under vilka premisser de ska sättas. Och av vem.

Under programmet nämner vi relativa och absoluta betygssystem och gör jämförelser med bolognamodellen bland annat.

Har du intelligenta åsikter om betyg? Kommentera nedan eller skicka ett mejl till oss. Adressen framgår i programmet.

S01E04

Fyrtiotvå
Fyrtiotvå
S01E04
/

Fildelning och digital distribution av underhållning

Inför inspelning på Kalles altan.

Inför inspelning på Kalles altan.

Kvällens avsnitt handlar om något som ligger oss båda varmt om hjärtat och som vi ägnar oss åt så gott som dagligen: Digital konsumtion av nöjesrelaterat material.

Filmer, tv-serier och musik har det senaste decenniet utvecklats i en riktning som leder bort från ett förflutet som i allt väsentligt varit analogt i nästan 100 år. Vi tycker att det är fascinerande och tar oss en rejäl titt på vilka olika alternativ som finns i dagsläget. Allt från illegal piratkopiering till streamingtjänster avhandlas och förutsägbart nog kan vi (Jon) så klart inte låta bli att ta en liten omväg via piratkopieringens barndom när ”tapetrading” var det som gällde och som skivbolagen förutspådde skulle ta kål på musikbranschen på nolltid.

Samma argument hör vi än idag – men stämmer detta verkligen? Är illegal piratkopiering verkligen av ondo för de stora jättarna inom nöjesindustrin?

Och är streaming framtiden? Varför är i så fall inte framtiden här redan idag? Vilka brister finns i dagsläget och hur tycker vi att det bör se ut i framtiden om vi själva får välja?

Detta och mycket annat avhandlas på Kalles alltmer kylslagna altan och vad gäller ljudet så har det ännu en gång tagit ett rejält skutt framåt. Otroligt nog kommer det att bli ännu bättre men det kommer ni att märka om två veckor.

När programmet är slut så har vi en liten eftersläckare där vi talar lite kring hur vi tror att IOS 7 kommer att tas emot av de 600 miljoner användare som över en natt kommer att ha en, i stora avseenden, helt ny telefon, åtminstone vad gäller designdelen av användargränssnitt.

S01E03

Fyrtiotvå
Fyrtiotvå
S01E03
/

Typografi, skiljetecken och interpunktion

Vi dyker in i en diskussion om hur svensk text ska typograferas och när och var de vanligaste skiljetecknen ska användas. För den som är konsumerar eller producerar texter kommer det förmodligen att dyka upp en hel del saker som är användbara i det värvet.

Kalle och Jon på altanen

Kalle lägger ut texten om det typografiska hantverket och vikten av att få texten ur vägen för att lättare nå innehållet. Jon kompletterar med insikter om meningsbyggnad, inskjutna satser och stilistiska förehavanden i texten.

De typografiska tecken vi berör
Divis
Minus, pratminus, anföringstecken, tankstreck
 :  Kolon
 ;  Semikolon
 ”  Citattecken
 »«  Citattecken – gåsögon
 ’  Enkelt citattecken (citat i citat)
 ()  Parenteser
 []  Hakparenteser

Vi refererar till böckerna Svenska skrivregler från Språknämnden, TT-språket och Komma rätt, komma fel och komma till punkt av Lynne Truss.

S01E02

Fyrtiotvå
Fyrtiotvå
S01E02
/

Aspartamvansinnet förklarat

Kalle och Jon på Kalles altan.

Kalle och Jon på Kalles altan.

I första säsongens andra avsnitt har vi förbättrat ljudkvaliteten med ungefär 450 procent och den här gången lovar vi att ni kommer att höra vad vi faktiskt pratar om.

Jon bestämmer sig för att ta bladet från munnen rörande några av de vanligaste myterna kring sötningsmedlet Aspartam. Något som dödar myror måste ju, per definition, vara farligt även för människor. Eller är allt bara en stor lögn?

I farten hinner han även med några osmakliga påhopp på ett par kända profiler inom LCHF-rörelsen, vilket egentligen bör avhandlas i ett separat avsnitt. Kalle har som vanligt en lugnande effekt på sin extroverte sidekick och diskussionen lyckas därför ändå hålla sig till sak, bortsett från något inpass om Joseph Goebbels och ett och annat självförhärligande utlägg om hashtaggens (#yearofthebeer) förträfflighet.

 

S01E01

Fyrtiotvå
Fyrtiotvå
S01E01
/

Musikutövarnas framtid

Första officiella avsnittet av första säsongen ägnas åt att dissekera framtiden för musiker och andra kulturutövare i musikskrået. Vi konstaterar att det idag inte finns samma intresse för musik och musikutövande som det gjorde så sent som på nittiotalet.

Kalle och Jon i Jons kök.

Kalle och Jon i Jons kök.

Kalle har en teori om att det beror på att det idag inte krävs någon ansträngning för att hitta och konsumera musik, och att då intresset avmattas hos den åldersgrupp som tidigare fått musikintresset väckt. Tidig tonår och något senare.

Vill man ha mer av oss så finns både Kalle och Jon på Instagram.

Stort tack till Daniel Persson för klippning. Han har också en podcast som heter PLLpod.

S01E00

Fyrtiotvå
Fyrtiotvå
S01E00
/

I det första pilotavsnittet av fyrtiotvå pratar vi om WWDC 2013 och snöar in på möjligheten till en Mac mini pro som ersättare för en Mac pro. Bland annat.